Светски ден на океаните

Светскиот ден на океаните е глобален ден за прослава на океаните и соработка за подобра иднина. Се слави секој 8 јуни по предлог кој го дала Канада во 1992 година за спречување на загадувањето со пластика и поттикнување на решенија за здрав океан.
Загадувањето на океаните претставува се поголем проблем за морскиот свет, особено ако се земе во предвид дека над 8 милиони тони пластика годишно завршуваат во океаните.
Затоа денес децата го нацртаа океанот со сите негови убавини и животински свет.
 
Фотографиите и видеата можете да ги погледнете на следниот линк: